• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Najčešća pitanja

U mojoj porodici postoji istorija bolesti srca i moždanog udara. Da li bih trebao da koristim Cardiovitamin?

Da, CARDIOvitamin® se savetuje svima koji u porodici imaju opterećenje u oboljenjima krvnih sudova.

Da li mogu da izmerim nivo homocisteina?

Postoje analize krvi koje mere nivo homocisteina i mogu se uraditi u Biohemijskim laboratorijama.

Da li se homocistein stvara kod svih osoba?

Da, to je neizbežan proces koji se odvija u organizmu. Čak i relativno zdrave osobe, koje vode neuredan život, unose veće količine kafe i alkohola ili puše imaju viši nivo homocisteina u krvi. Time se povećava i rizik od bolesti krvnih sudova i srca.

Pijem lek za izmokravanje već duže vreme. Nije mi jasno zbog čega dodatno moram da koristim i vitamine?

Lekovi za izmokravanje ubrzano izlučuju vitamin, a posebno vitamine B grupe i na taj način njihova količina u organizmu opada. Samim tim je onemogućena aktivnost folne kiseline, ali su oslabljene i mnoge druge vitalne funkcije. Zato se svim osobama koje piju diuretike savetuje upotreba CARDIOvitamin®-a.

Imam povišeni pritisak. Da li treba da koristim Cardiovitamin?

Povišeni krvni pritisak je rizik za nastanak infarkta srca i šloga. Uz povišen nivo homocisteina rizik je višestruk. Kako bi se smanjila ta mogućnost neophodno je uzimati CARDIOvitamin®.

Da li je dovljno unositi folnu kiselinu putem hrane?

Folna kiselina koja se unosi putem hrane je u neaktivnom obliku, a dokazano je da jedino aktivni oblik folne kiseline 5MTHF utiče na smanjenje homocisteina. Veliki broj ljudi usled nedostatka određenih enzima ne može da pretvori folnu kiselinu u njen aktivan oblik, pa samim tim je daleko efikasnije koristiti folnu kiselinu u njenom aktivnom obliku 5MTHF. Zbog toga se svim pacijentima koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima preporučuje dodatna suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline. CARDIOvitamin® je jedinstven između ostalog jer sadrži već aktivan oblik folne kiseline 5MTHF.