• Spanish
  • English
  • German

Opening Hours : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Contact : +381 11 2070807

Znate li kako reaguje vaš kardiovaskularni sistem dok vežbate?

Kardiovaskularni sistem tokom vežbanja  isporučuje krv i kiseonik iz srca i pluća, u vaše mišiće koji rade. Kiseonik je potreban mišićima, nevezano za vrste vežbanja. Vaša krv nosi hranljive materije u mišićne ćelije, kako bi stvorila energiju koju vaši mišići troše. Aerobna vrsta vežbe se definiše kao fizička aktivnost koja je ritmična, uključuje velike mišićne grupe i submaksimalna je po intenzitetu (opterecenje pri kome vrednosti pulsa dostižu 85 – 90 % od maksimalnih). Tokom jedne terapije aerobne vežbe, vaš kardiovaskularni sistem odgovara povećanoj potrebi vaših mišića za kiseonikom.

Stvaranje deficita kiseonika

Kada započnete vežbanje, vaše telo odmah oseća potrebu za povećanom količinom kiseonika. Organizam preduzima korake kojima bi mišići dobili više kiseonika. Međutim, ovi fiziološki odgovori mogu trajati do četiri minuta da bi se “podigao” vaš metabolizam, i kako bi se zadovoljili novi zahtevi za kiseonikom. Tokom ovog vremena, vaše telo koristi sisteme koji bez kiseonika mogu da stvore energiju – anaerobni procesi. Anaerobni procesi mogu proizvoditi samo energiju u kratkom vremenskom periodu. Kod visokog intenziteta vežbanja, metabolizam preuzima da proizvodi energiju u prisustvu kiseonika. Tokom prvih nekoliko minuta vežbanja, kako vaše telo pokušava da ispuni vaše potrebe za kiseonikom, vi ste u stanju deficita (manjka) kiseonika. Zbog toga se možda nećete osećati dobro u toku prvih nekoliko minuta vežbanja, sve dok se vaše telo ne prilagodi uslovima vežbanja.

Zadovoljenje potrebe za kiseonikom

Da bi zadovoljili potrebu za kiseonikom i energijom tokom vežbanja i prevazišli deficit kiseonika, kardiovaskularni sistem prolazi kroz neke promene. Efikasnost vežbanja zavisi od broja srčanih otkucaja- frekvence srca i zapremine – volumena srca. Volumen otkucaja je količina krvi koja se ispumpava iz vašeg srca pri svakom otkucaju. Povećanje volumena srčane frekvencije tokom vežbanja povećava količinu krvi koja izlazi iz srca. Vaše disanje ili stopa disanja se takođe povećava kako bi dovela više kiseonika u mišiće.

Redistribucija krvi

Tokom vežbanja, vaš sistolni krvni pritisak takođe se povećava i igra važnu ulogu u distribuciji krvi. Neki od vaših krvnih sudova mogu se stezati ili opuštati. Krvni sudovi koji isporučuju krv u mišiće tokom vežbanja, će se zapravo širiti. Ovo omogućava da više krvi teče do vaših mišića. Tokom vežbanja potrebno je manje krvi u organima kao što su stomak i creva, i stoga će se neki krvni sudovi suziti.

 

Efekat posle vežbanja

Kada prestanete da vežbate, iako se vaš zahtev za kiseonikom vraća na vaš nivo odmora, vašem kardiovaskularnom sistemu treba neko vreme da se vrati u normalu. Vaše disanje, krvni pritisak i aktivnost srca se polako smanjuju. Određeno vreme ostaju iznad nivoa uobičajene aktivnosti u mirovanju, kako bi se iz organizma uklonili nusproizvodi vežbanja, kao što je mlečna kiselina. Ovo povišeno stanje metabolizma nastavlja da troši kiseonik i kada smo prestali da vežbamo.To znači da će vaše telo, i u toku oporavka od vežbanja, sagorevati dodatnu energiju- kalorije. Što je veći intenzitet vašeg vežbanja, to je veći efekat koji će vaše telo imati.