• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Novosti, Dr u kuci, Mart 2015

Vitamini za srce

Doktor u kući, 07.03.2015

Kompanija ”Abela Pharm” predstavila je preparat ”kardiovitamin” namenjen prevenciji i tretmanu kardiovaskularnih bolesti. Preparat sadrži optimalnu kombinaciju vitamina koji deluju na smanjenje homocisteina u krvi, koji se smatra jednim od važnih faktora rizika za razvoj srčanih oboljenja.

Homocistein dovodi do oštećenja krvnih sudova i posledično infarkta srca i moždanog udara – rekao je profesor dr Nenad Ugrešić, šef katedre za farmakologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Na nivo homocisteina u krvi utiču brojni faktori kao što su pol, godine, ishrana, pušenje, upotreba različitih lekova.

Na nivo homocisteina može se delovati samo kombinacijom vitamina B grupe: B6, B12 i folne kiseline. Profesor dr Zorana Vasiljević, internista-kardiolog, kaže da čak 58 odto ljudi zbog jedne vrste genetske greške nije u stanju da unetu folnu kiselinu prevede u njen aktivni oblik koji snižava nivo homocisteina.

Upravo zbog toga posebno se preporučuje upotreba ”kardiovitamina”, koji sadrži jedini aktivni oblik folne kiseline koji snižava nivo homocisteina-rekla je prof. Vasiljević.

Ovaj preparat se posebno preporučuje u kombinaciji sa preparatima acetilsalicilne kiseline. Upotrebom ”kardiovitamina” smanjuje se nivo homocisteina za 55 odsto, u odnosu na pojedinačno uzimanje vitamina. Preparat sadrži nutrijente neophodne srcu i krvnim sudovima u komfornoj dozi od jedne kapsule dnevno.