• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Sprecite Mozdani Udar

Proživite život – Sprečite moždani udar

Folna kiselina može zaštititi od moždanog udara osobe sa povišenim krvnim pritiskom

Folna kiselina koju inače koriste žene tokom trudnoće može smanjiti rizik od šloga kod osoba sa hipertenzijom.

Stručnjaci iz oblasti kardiologije smatraju da su nalazi kliničkog ispitivanja veoma interesantni.

Kako kaže dr Suzanne Steinbaum, kardiolog, ukoliko je dovoljno proveravati nivo folne kiseline u krvi pacijenata i suplementirati je, da bi se sprečio najveći zdravstveni problem širom sveta, onda to svakako treba raditi.

Novo kliničko ispitivanje je pratilo 20 000 ljudi sa visokim pritiskom, a bez prethodnih komplikacija u vidu infarkta srca i šloga, u Kini.

Izdvojeni ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prva grupa je koristila enalapril ( lek protiv povišenog pritiska) i folnu kiselinu, a druga grupa je koristila samo enalapril.

Tokom 4,5 godina trajanja ispitivanja, šlog se javio u 2,7% ispitanika u grupi sa kombinovanom terapijom enalapril i folna kiselina, a u grupi koja je koristila samo enalapril 3,4% osoba je doživelo šlog.

Značaj ispitivanja se vidi u podatku da je relativni rizik od šloga smanjen za 21% u grupi koja je koristila kombinovanu terapiju.

Ista grupa je pokazala i smanjenje rizika od ishemičnog moždanog udara.

Dodatak folne kiseline u terapiji se povezuje i sa smanjenom smrtnošću od kardiovaskularnih oboljenja.

Ovi nalazi su “značajni za prevenciju moždanog udara širom sveta” po rečima dr Meir Stampfer i dr Walter Willett sa Harvard School of Public Health u Bostonu.

Navodi se da iako je studija uključila samo osobe sa visokim pritiskom, gotovo da nema sumnje da se rezultati mogu primeniti i na osobe sa normalnim krvnim pritiskom. Dr Steinbaum je istakla i da niska koncentracija folne kiseline može biti povezana sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Često, abnormalnost u specifičnom genu MTHFR upućuje na nizak nivo folata u krvi.

Folna kiselina se može naći u zelenom povrću, citrusnom voću i sokovima. Hleb, cerealije i paste su često obogaćene folnom kiselinom. Folna kiselina se može uzimati u vidu dijetetskih suplemenata. Iako je ishrana najbolji način da se unose folna kiselina, nekada je nemoguće uneti dovoljno neohodnih hranljivih materija koje bi nadoknadile potrebnu količinu.

Studija je pokazala da suplementacija folnom kiselinom zapravo može sprečiti rizik od šloga.

Studija je objavljena 15.marta u Journal of the American Medical Association i prezentovana na sastanku Sunday of the American College of Cardiology u San Diegu.

Izvor: http://consumer.healthday.com/cardiovascular-health-information-20/heart-stroke-related-stroke-353/folic-acid-may-help-ward-off-stroke-in-people-with-high-blood-pressure-697400.html