• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Bilje i Zdravlje, Februar 2015

Udar na život

Bilje i zdravlje, 06.02.2015.

Homocistein razara vaše srce

5% povećana vrednost homocisteina podiže stopu oboljevanja i smrtnosti za 50 odsto od srčanog ili moždanog udara.

Na optuženičkoj klupi je homocistein –jedinjenje koji je glavni krivac za nastanak srčanih i moždanih udara. O užasnom učinku koje prouzrokuje u organizmu (1976. je objavljena studija o vezi između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti) ali se on uspešno skrivao iza takozvanog lošeg holesterola-LDL. Onda je konačno razotkriven. Nauka je donela presudu: Kriv je za srčane i moždane udare.

Zato što pravi oštećenje krvnih sudova (pukotine), pa vremenom stvara zapaljenske procese koji dalje dovode do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. Ovaj holesterol se lepi na oštećenom mestu , dovodeći do suženja krvnog suda, a ovo vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika.

Kada je ustanovljeno da povišen homocistein uzima mnogobrojne žrtve, na univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je opsežna i ozbiljna studija. Ona je obuhvatila 4.766 osoba od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja naredne četiri godine je praćena stopa obolevanja i smrtnosti. Otkriveno je da samo pet odsto povećana vrednost homocisteina podiže stopu obolevanja i smrtnosti za 50 odsto od srčanog ili moždanog udara – objašnjava dr Ana Gifing, specijalista antiejdž medicine, stručnjak za ishranu, pobornik hrononutricije.

Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola po litru, čak i 16 ili 20 za starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford je mnogo stroži: svaka vrednost iznad šest, eventualno sedam mikromola je patološka.

Posebnu pažnju na ovog neprijatelja treba da obrate oni koji imaju u porodici nekog sa kardiovaskularnim oboljenjima-navodi naša sagovornica i objašnjava: Oni koji imaju predispozicije za homocisteinemiju (ili su već razvili negenetski izazvano povećanje homocisteina) su depresivni, imaju nesanicu, osećaju se stalno umornim, zatim vegeterijanci, oni koji jedu svakog dana crveno meso, svi koji piju više od tri jedinice alkoholnog pića dnevno,pušači, često prehlađeni, oni koji piju više od tri šolje kafe dnevno, kod kojih je smanjena koncentracija ili memorija i koji imaju bolove u zglobovima ili mišićima.

FOLNA KISELINA I VITAMIN B

Povećanje rizika od moždanog i srčanog udara imaju i oni koji ne uzimaju dovoljno folne kiseline i vitamina iz B grupe. Ako ste već zdravi i ne spadate u rizične grupe na najjednostavniji način možete sprečiti delovanje homocisteina, neprijatelja života: dovoljno je organizmu obezbediti dovoljno folne kiseline i vitamina B-poručuje dr Ana Gifing.

Autor teksta: Spec. dr. Ana Gifing