• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Kardiovaskularna oboljenja: 5 činjenica koje morate znati kako bi se zaštitili!

Kardiovaskularna oboljenja predstavljaju uzrok smrti broj 1 za muškarce i žene, tako da biste trebali znati sve činjenice o bolestima srca kako biste se zaštitili.

1. Kardiovaskularna oboljenja ne predstavljaju samostalnu bolest

Jedna od činjenica koja vas može iznenaditi jeste da kardiovaskularna bolest zapravo predstavlja grupu bolesti. Mnoge od njih su povezane sa aterosklerozom, koja se razvija usled nagomilavanja masnih naslaga u zidovima arterija.

2. Postoji 8 uobičajenih tipova kardiovaskularnih oboljenja:

1. Bolesti koronarne arterije– grupa srčanih oboljenja koja nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.
2. Visok krvni pritisak– snaga protoka krvi je prejaka u odnosu na zidove arterija.
3. Srčani zastoj (cardiac arrest)– odsutnost kontrakcija srčanih komora koja dovodi do prestanka cirkulacije krvi i naglog gubitka svesti.
4. Kongestivna srčana slabost– hronično stanje uzrokovano činjenicom da vaše srce ne pumpa krv kako treba.
5. Aritmija– nepravilan srčani ritam, poremećaj frekvencije i redosleda otkucaja srca.
6. Bolesti periferne arterije– smanjen protok krvi u udovima.
7. Moždani udar– prestanak funkcionisanja moždanih ćelija usled nedostatka dotoka krvi i kiseonika.
8. Kongenitalna srčana mana– urođene anomalije srca i velikih krvnih sudova.

3. Najveći faktori rizika kardiovaskularnih oboljenja

Ključni faktori rizika od srčanih oboljenja su gojaznost, pušenje, visok krvni pritisak i visok nivo “lošeg” holesterola. Ostali uzroci koji vas takođe mogu dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja uključuju dijabetes, lošu ishranu, fizičku neaktivnost i prekomerno korišćenje alkohola. Dobra vest je da možete kontrolisati većinu ovih faktora rizika.

4. Najčešći simptomi bolesti srca

Simptomi će se razlikovati u zavisnosti od vrste bolesti srca koje imate. Za mnoge ljude, neprijatnost u grudima je jedan od prvih znakova. Može se prvo pojaviti tokom rutinskih dnevnih aktivnosti, a zatim nestati. Žene mogu doživeti bolove u grudima čak i dok spavaju ili se odmaraju. Takođe može se javiti otok nogu ili članaka. Ako ignorišete početne znake srčanih oboljenja, srčani udar je obično ono što sledi. Simptomi srčanog udara su: bol ili neprijatnost u grudima koja ne nestaje nakon nekoliko minuta, bol ili nelagodnost u vilici, vratu ili leđima, mučnina i opšta slabost, kratak dah. Prema statističkim podacima, većina ljudi preživi svoj prvi infarkt, i vraća se normalno svakodnevnim aktivnostima, ali uz promenu načina života.

5. Kardiovaskularna oboljenja su podjednako zastupljena i među muškarcima i među ženama

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti i za muškarce i za žene, sa neznatno većim procentom kod muškaraca. Samo sagledavanje činjenica o bolestima srca može biti zastrašujuće. Morate razmišljati o tome šta možete učiniti kako biste smanjili rizik. Fizička aktivnost i zdrava ishrana sa naglaskom na povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama mogu usporiti ili čak zaustaviti dalji napredak srčanih oboljenja.