• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Novosti, Zivot plus, Februar 2015

Homocistein ugrožava srce i mozak

Novosti, Život plus, 08.02.2015.

Homocistein ugrožava srce i mozak

Dok je pažnja bila uprta u loš holesterol, prvooptuženog krivca za bolesti srca, iz prikrajka je nešto drugo odnosilo brojne žrtve. Reč je o homocisteinu. Još pre četiri decenije, objavljena je studija o vezi između povišenog nivoa ove aminokiseline i pojave koronarne bolesti, ali je tek nedavno to ozvaničeno kao vodeći uzročnik srčanih i moždanih udara.

Homocistein, kao aminokiselina u našem organizmu , učestvuje u izgradnji tkiva. Međutim, taloži se u krvnim sudovima i tako ih oštećuje, vremenom dolazi do zapaljenja koje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg (LDL) holesterola. Krvni sud se zatim sužava, a to vodi ka infarktu miokarda ili moćdanom udaru, pri čemu je povišen pritisak dodatni faktor rizika.

Studija Univerziteta Bergen u Holandiji, rađena na oko 5000 ispitanika starosti od 65 do 67 godina, otkrila je da samo pet posto povećana vrednost homocisteina podiže stopu obolevanja i smrtnosti od srčanog ili moždanog udara za čak 50 odsto!

Šta znači „povećana vrednost”, predmet je rasprava. Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom 10-12 mikromola po litru, čak i 16-20 za osobe starije od 60 godina. Ali, britanski naučnik Patrik Holford tvrdi da je gornja granica šest, sve iznad toga je opasno.

Rizičnoj kategoriji za povišen nivo homocisteina pripadaju depresivne osobe, one koje imaju problem sa nesanicom i osećaju stalno umor, pušači, vegeterijanci, ali i ljudi koji svakodnevno jedu crveno meso. Tu su i svi koji dnevno popiju više od tri alkoholna pića i tri šolje kafe. Faktor rizika su i kardiovaskularna obolenja u porodici, a ugrožene su i osobe sa čestim prehladama, bolovima u zglobovima i mišićima, kao i oni kod kojih je smanjena koncentracija i memorija.

Ipak, prema istraživanjima dr Ane Gifing, nedostatak folne kiseline u organizmu i vitamina B grupe, direktno je povezano sa povišenim nivoom homocisteina. I zato, kada laboratorijski nalaz pokaže veće vrednosti, važno je uzimati vitamine za srce i krvne sudove, pre svega folnu kiselinu i ostale iz B grupe. U zavisnosti od toga koliko je homocistein povišen, određuje se doza suplemenata. Već za 15 do 20 dana smanjuje se vrednost ove aminokiseline, a time i rizik od srčanog i moždanog udara.

Ovo je potvrdila i šestogodišnja studija dr Ane Gifing, u kojoj je učestvovalo 4270 pacijenata sa vrednostima homocisteina sa vrednostima homocisteina iznad sedam mikromola. Bilo je i ispitanika sa 20,40 i 70 mikromola, ali su uz propisanu suplementaciju , svi pacijenti u kratkom roku doveli rezultate u normal. Ne samo da su tako sačuvali srce i mozak, već su povećali energiju i poboljšali opšte stanje organizma.

Kliničko ispitivanje je pokazalo da se upotrebom aktivnih sastojaka iz preparata CARDIOvitamin ( folna kiselina, B6, B12 )smanjuje nivo homocisteina za 55%.