• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

CARDIOvitamin - Hello, Januar 02.01.2015

Homocistein razara vaše SRCE

Hello, 19.01.2015.

Vitamini čuvaju srce i krvne sudove

Nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe osnovni je uzrok povećanja faktora rizika za pojavu srčanog ili moždanog udara.

O jedinjenju po imenu homocistein priča se već godinama, a davne 1976. objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti. Međutim, zanimljivo je što je tek nedavno homocistein zaista optužen kao vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara. Homocistein se određuje kada postoji sumnja na nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline, kao i kod dece pri dijagnozi retkih naslednih poremećaja u metabolizmu. Takođe, koristi se kao parameter za procenu rizika od nastakna kardiovaskularnih bolesti.
Dok su se dugo vodile stručne polemike o holesterolu i dok su rađene bezbrojne kliničke studije o razornom uticaju takozvanog lošeg holesterola (LDL) povišeni homocistein uzimao je svoje mnogobrojne žrtve.

ZAŠTO JE HOMOCISTEIN OPASAN?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina oštećuje krvne sudove (pravi pukotinu), a s vremenom se javljaju i zapaljenski procesi. Zapaljenje dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, LDL holesterola. Ovaj holesterol se lepi na oštećenom mestu, sužavajući krvne sudove, što vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika.

Na univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je studija na 4.766 osoba starosne dobi od 65 do 67 godina i posle početnog testiranja, naredne četiri godine praćena je stopa obolevanja i smrtnosti. Otkriveno je da samo pet odsto povećana vrednost homocisteina podiže stopu oboljevanja I smrtnosti za 50 odsto od srčanog i/ili moždanog udara.
Koja je dobra vrednost homocisteina – Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola/L, čak 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford striktno kaže da je svaka vrednost preko 6, eventualno 7 mikromola/L patološka. Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u porodici, osobe koje imaju predispoziciju za homocisteinemiju (ili su već razvili negenetski izazvano povećanje homocisteina) su: depresivne ličnosti, oni koji pate od nesanice, koji stalno osećaju umor, vegeterijanci, osobe koje svakog dana jedu crveno meso, svi koji piju više od tri jedinice alkoholnog pica, pušači, osobe koje su često prehlađene, koje piju više od tri šolje kafe dnevno, kod kojih je smanjena koncentracija ili memorija i koje imaju bolove u zglobovima ili mišićima.

Prema našim istraživanjima, ne mora biti prisutan nijedan od navedenih primera. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe osnovni je uzrok povećanja faktora rizika za pojavu srčanog ili moždanog udara.

KAKO REŠITI PROBLEM?

Kad imamo laboratorijski test, koji je u okviru patoloških vrednosti, određujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, pre svega vitamina B grupe i folne kiseline. U zavisnosti od toga kakvi su parametri, određuje se doza suplemenata. Već za 15 do 20 dana smanjuje se vrednost homocisteina, a time i faktora rizika za srčani i moždani udar. Naša šestogodišnja studija u trajanju od 6 godina pokazala je da je snižavanje vrednosti homocisteina značajno i ubedljivo dovelo do sprečavanja pojave kardiovaskularnih simptoma.

Pratili smo rezultate jedne grupe od 4.270 naših pacijenata sa primarno povišenim vrednostima homocisteina (vrednost preko 7 mikromola/L) uz propisanu suplementaciju, svi su pacijenti ostvarili vrednost od 4 do 5 mikromola/L za kratko vreme (imali smo i prethodne vrednosti od 20,40,70 i više). Kod svih pacijenti zabeležena je minimalna vrednost homocisteina, povećana je energija, a jedino što svi zajedno nemaju je faktor rizika za nastanak infarkta ili moždanog udara.