• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

Story, Februar 2015

Homocistein razara srce i kardiovaskularni sistem

Story, 06.02.2015.

Homocistein razara srce

Na koji način možemo da zaštitimo svoj kardiovaskularni sistem, da živimo duže i kvalitetnije, ali i koje okolnosti povoljno ili nepovoljno utiču na naš organizam, otkriva naša stručna saradnica.

O jedinjenju po imenu homocistein priča se već godinama, čak je 1976. objavljena studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti, ali ono što je interesantno jeste to što je tek nedavno on zaista i optužen kao glavni uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara. Dugo vremena vodile su se stručne polemike u vezi sa holesterolom, rađene su bezbrojne kliničke studije o razornom uticaju takozvanog lošeg holesterola (LDL), a povišen homocistein uzimao je svoj danak u ljudskim životima.

Zašto je opasan ?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina dovodi do oštećenja krvnih sudova, a vremenom i do pojave zapaljenskog procesa. To dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. On se lepi na oštećenom mestu, dovodeći do suženja krvnog suda, što vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika. Na univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je studija na 4.766 osoba starosti od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, naredne četiri godine praćena je stopa obolevanja i smrtnosti od srčanog ili moždanog udara. Otkriveno je da samo pet odsto povećana vrednost homocisteina podiže stopu nastanka bolesti i mortaliteta za 50 odsto.

Referentne vrednosti

Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola/L, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford striktno kaže-svaka vrednost preko 6, eventualno 7 mikromola/L je patološka. Osim genetskih predispozicija, od homocisteinemije najčešće obolevaju depresivne osobe, ljudi koji pate od nesanice, osećaju stalni umor, zatim vegeterijanci, potom oni koji jedu svakog dana crveno meso ili konzumiraju više od tri jedinice alkoholnog pića dnevno kao i pušači. U tu kategoriju spadaju i osobe osobe koje su često prehlađene, oni koji piju više od tri šolje kafe dnevno, imaju smanjenu koncentraciju i pate od bolova u zglobovima ili mišićima. Prema našim istraživanjima, nijedan od gore navedenih primera ne mora da bude relevantan. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe može da bude osnovni uzrok za nastanak srčanog ili moždanog udara.

Kako rešiti problem ?

Kada imamo laboratorijski test urađen u okviru patoloških vrednosti, određujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, pre svega vitamina iz B grupe i folne kiseline. U zavisnosti od toga kakvi su parametri, određuje se doza suplemenata. Već za 15 do 20 dana dolazi do smanjenja vrednosti homocisteina, a time i faktora rizika za natanak pomenutih bolesti. Naša šestogodišnja studija pokazala je da snižavanje vrednosti homocisteina ubedljivo dovelo do sprečavanja pojave kardiovaskularnih simptoma.

Pratili smo rezultate jedne grupe od 4.270 naših pacijenata sa primarno povišenim vrednostima homocisteina (preko 7 mikromola/L) i uz propisanu suplementaciju, svi su za kratko vreme ostvarili vrednost od 4 do 5 mikromola/L. Prethodne vrednosti bile su čak do deset puta više. Svi pacijenti sada imaju minimalnu vrednost homocisteina i energija ima se vratila, a jedino što nemaju jeste faktor rizika za nastanak infarkta ili moždanog udara!

Autor teksta: Spec. dr. Ana Gifing