• German
  • English
  • Spanish
  • Serbian

Radno vreme : Ponedeljak - Petak :: 09 - 17
  Kontakt : +381 11 2070807

BlicZena, Februar 2015

Homocistein RAZARA SRCE

Blic Žena, 07.02.2015.

Homocistein razara vaše srce

Jos 1976. godine objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti, ali je interesantno to što je tek nedavno homocistein zaista i optužen za vodeći uzrok srčanih i moždanih udara. Dok su se dugo vodile stručne polemike u vezi sa holesterolom i dok su rađene bezbrojne kliničke studije o razornom uticaju takozvanog lošeg holesterola (LDL), povišen homocistein uzimao je svoje mnogobrojne žrtve.

Zašto je opasan?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenja krvnih sudova (pukotinu), a vremenom dolazi do zapaljenskog procesa. Zapaljenje dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. Ovaj holesterol se lepi na oštećeno mesto, dovodeći do suženja krvnog suda a to vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika.

Koja je dobra vrednost?

Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola po litru, čak i 16 ili 1 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford striktno kaže da je svaka vrednost preko šest, eventualno sedam mikromola po litru patološka. Osim istorije kardiovaskularnih bolesti u porodici, osobe koje imaju predispoziciju za homocisteinemiju su depresivne, pate od nesanice i stalno su umorne. U rizičnoj grupi su vegeterijanci, oni koji svakog dana jedu crveno meso, svi koji piju više od tri alkoholna pića dnevno, pušači, ljudi koji su često prehladjeni, oni koji piju više od tri kafe dnevno, osobe sa smanjenom koncentracijom i one koje imaju bolove u zglobovima i mišićima.  Ali ne mora biti ni jedan od ovih uzoraka. Nedostatak folne kiseline i vitamina B grupe povećava faktore rizika za srčani ili moždani udar.

Kako rešiti problem?

Kada imamo laboratorijski test u okviru patoloških vrednosti, odredjujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, pre svega vitamina B grupe i folne kiseline. Zavisno od toga kakvi su parametri, određuje se doza suplemenata. Već za 15-20 dana smanjuje se vrednost homocisteina, a time i faktora rizika za miždani i srčani udar.

Autor teksta: Spec. dr. Ana Gifing